donderdag, oktober 30

Greta Garbo eyes

garboNaast mij in de metro zit een vrouw die samen met mij de enige is die er een boek leest. Dat van haar is dikker. Dus zij heeft gewonnen.
Ik ben op de terugreis van de film Queen Christina met een verrukkelijke gender-bending Greta Garbo.
Het kostte moeite niet te vaak in lachen uit te barsten bij deze mengeling van waardige klasse en gedateerde theatraliteit.
Vroeger was de filmtaal duidelijk anders dan nu, want overacteren bij tenenkrommende romantiek bleek een veel gebruikt stijlmiddel.
Ik weet, als ik uit de metro stap en een natte windvlaag me in het gezicht slaat, dat de mooie zomer voorbij is. Ik verbijt me bij het vooruitzicht op kou. Dan krijg ik pijn in mijn benen en kan ik nauwelijks bewegen. Stijf bij de bushaltes dromend van een wolk warmte waar je als dons zo diep in weg kunt zakken, als in een geliefde. Maar beiden zijn afwezig en dat maakt de winter waarachtig winter...
Nog eventjes en het boek 'verliezers op zee' van Lisette Lewin is uit. Het heeft er menigmaal voor gezorgd dat ik mijn bestemming 'voorbijlas'. Daar zit je dan met je boek, dat je niet loslaat, op een onbedoeld ver station.

Wat voor nieuws heeft het leven nog te bieden? Een hoop als je een lethale noten-allergie hebt zoals ik. Vandaag zag ik het nieuwtje dat ongeraffineerde, ruwe arachideolie en olie waarin pinda's zijn bereid pinda-eiwit bevatten.
NB: Nederlandse artsen ontraden aanstaande moeders, of zij die hun baby's borstvoeding geven, met klem álle producten die pinda's, pindameel of pinda-olie bevatten.
ENG English version will be posted later this week...
Or SCROLL down for earlier messages in English.

zaterdag, oktober 25

Listen/Luister

Vandaag doe ik mee aan de Dag van de Dialoog in de Doelen.
Op deze dag gaan Rotterdammers van verschillende leeftijden en culturen met elkaar in gesprek op vele plaatsen in de stad. Dat gebeurt op uitnodiging van verschillende organisaties, instellingen en bedrijven, die een tafel hebben gedekt en een multiculturele maaltijd serveren. De deelnemers praten met elkaar over persoonlijke onderwerpen. De tafelgesprekken beginnen om 15.00 uur en duren tot 18.00 uur. Daarna is er vanaf 19.00 uur een slotbijeenkomst in het WTC.
Het thema voor dit jaar: RESPECT VOOR ELKAARS WAARDEN.
Ook deze keer zal de formule bestaan uit vier gespreksronden (hier met Joli(e)s antwoorden erbij):
1. Stel jezelf voor en vertel wie je helden zijn of mensen die je diepgaand bewondert en waarom.
Als experimenteel kunstenaar, bi-activist en allochtoon heb ik als helden: Karl Marx, Marcel Duchamp en 'mijn' docent in Boston (Joli(e)s geheime grote liefde)
2. Kun je vertellen over een moment in je leven waarin je ergens helemaal voor ging?
Als lid van het organisatie comite van de Eerste Europese Conferentie over Biseksualiteit, 2001. Ook studie op kunstacademie Boston bracht mij tot burn-out.
3. Als je een wens zou mogen doen, welke zou dat dan zijn?
Dat het afwijkende met blijde verwondering tegemoet wordt getreden i.pv. met agressie en waardenoplegging.
4. Waar zou je nu voor willen gaan?
Mezelf ontwikkelen met 't doel anderen, die mijn soort niet gewend zijn, aan te kunnen spreken.
Dag van de Dialoog site met aankondiging evaluatie.
ENG English version will be posted later this week...
Or SCROLL down for earlier messages in English.