zondag, februari 29

What Art?

warholAan de andere kant van de lijn zei ze twee maanden geleden nog chagrijnig 'Nou, dat weten we nog niet hoor.' Het klonk elitair en uit de hoogte. 'Maar...' zei ik '...in de rest van Nederland worden Van Kooten en De Bie toch echt in de betere bioscopen vertoond!' Er klonk een zucht 'we zullen het bekijken. Goedendag..!' De reserverings-bitch klikte de hoorn er weer op.
En nu, acht weken na dato, is de extra(!) voorstelling van De TerugKeek al láng en breed uitverkocht in diezelfde bioscoop die zo huiverig ervoor was... Ik ga er straks heen. Ik had niet verwacht dat het Simplisties Verbond niet inmiddels tot de Hoge Kunst gerekend mocht worden.
En of ik daar zelf een zinvolle bijdrage aan heb geleverd..? In ieder geval mag ik van de W.I.K. man een 'doorstart' maken. Hetgeen inhoudt dat het niet zo verstandig zou zijn als ik nu het halve jaar kunstenaarsuitkering dat ik nog over heb aan het zoeken naar een baan zou besteden. 'Maar dat betekent niet dat je je ogen niet open moet houden' zei de aardige W.I.K. meneer 'Je moet alleen ernaar streven betaald werk specifiek uit kunst te halen.' Hm... Daar zat wat in vond ik, afgelopen donderdag.
Het had flink gesneeuwd. De NS was er natuurlijk van in de war. En ik ben blij dat Hannah erover belde, waardoor ik een uur eerder vertrok dan gepland en ik heel netjes op tijd kwam. De rest van de dag straalde de zon; glimmende sterren sprongen van de ramen van de Hortus Botanicus waar ik langs wandelde na het gesprek (waarin mij een aanbetaling voor een nieuwe Mac was beloofd, maar dat wordt nog spannend: het werk van de kunstenaar is 80% formulieren invullen 19% geld uitgeven en 1% creëren). In maart hoop ik ook nog eens aan een cursus 'ondernemen voor kunstenaars' mee te doen. Het moet hè...
Laat in de middag at ik een authentiek amerikaans smakende bagel aan de Vijzelstraat. Toen Katerina en Hannah erbij kwamen, domineerde ons gezelschap al gauw de sfeer in de zaak. Ik kan niet beoordelen of dat erg gewaardeerd werd.
Even later hielpen wij de barman van Sappho met het juist omranden van de letters op zijn prijslijst. Ook híer kon ik niet beoordelen of hij dat wel zo fijn vond.
En toen wij met De Vreer (hoofdletters ja) indonesisch gingen bikken, zag ik dat een meneer aan een ander tafeltje dezelfde laptoptas als ik bij zich droeg. Even nog overwoog ik die van hem met de mijne te verwisselen. Uit performance oogpunt. Maar iets in mij zei plots héél duidelijk dat dat zéker niet gewaardeerd zou worden. De humor zou op straat moeten liggen.
Op straat. Daar was ik afgelopen nacht erg vaak te vinden. Het was namenlijk zomaar Museumnacht in Rotterdam en ik was er nog nooit geweest. De bedoeling was dat een grote groep vrienden met mij mee zou komen om gezamenlijk op de tentoongestelde waren te kankeren (dat schept een band). Maar Eva was ziek, Magdeleen moest werken en Judith speelde voor varken in Galerie Bruce die beheerd wordt door Hester, een ex-medestudente aan de Willem de Kooning Academy. Ze is te typeren als ergens tussen Absolutely Fabulous en Arnon Grunberg in.
Uiteindelijk heb ik het grootste deel van de avond vooral drinkend c.q. zwalkend doorgebracht (en op de WC's van Gil & Moti, de Kunsthal, Boijmans en het Natuurmuseum).
robeAh. Vandaag is het zondag: kamerbadjasdag... Judith verzorgde, onder begeleiding van Miles Davis' Kind of Blue, mijn ontbijt op bed. Vanaf haar huis vertrokken we naar het mijne alwaar ik al het mogelijke heb gedaan met deze goedkope methode. En het lukte maar een heel klein beetje. Maar ja. Je moet wát in de kunst.
Dat was een dooddoener.
Gratis.

ENG Scroll down for English posts.

woensdag, februari 25

The Secret

>>> (Dit blog is herbewerkt)
snot Soms. Lijkt iedereen het te weten, behalve ik. Alsof ik erbuiten gehouden word. Maar niemand vertelt me waarom. Altijd weer bekruipt me het gevoel dat andere mensen de waarheid kennen en dat die nog eens simpel is ook. Voor mij is het in raadselen gehuld. Want hoe zit dat nou met 'mannen' en 'vrouwen'? Wat zijn dat? Ik begrijp er niets van, omdat niemand het me kan (of wil) zeggen. Een ongemakkelijk mysterie.
Het is een geheim.
Of spreekt men in geheimtaal?
Dat kan ik ook.
Ik heb een geheimtaal gereedschap gevonden.
Als je een kort berichtje naar je geliefde of naar je mede-terrorist wilt zenden en niemand mag er de inhoud van weten, dan kun je dat coderen tot spamtaal.
Zie de spammimic site...
Je kunt er zelfs nederlandse tekst invoeren - de output wordt steevast een spraakwaterval van je reinste junkmail.
En, zodra je 't snapt, is factland ook hardstikke leuk. Een wereldwijd complot in de manipulatie van logica... Je zult blijven klikken op de random knop.
Dat geeft weer uren klikplezier op uw saaie kantoor terwijl de sneeuwvlokjes sneu neerdalen.
Morgen zit ik ook op kantoor. Dat van Kunstenaars & Co wel te verstaan.
We gaan het hebben over mijn kunst'carriere' van de afgelopen 4 jaar (mijn kunstenaars uitkering loopt eind augustus ten einde dus ben ik nu alvast wat fanatieker begonnen met het zoeken naar een baan). Ook ga ik er proberen geld te krijgen voor de aanschaf van zo'n apparaat.
Daarna ga ik naar Sappho met Katerina en ben ik gelukkig weer eventjes 'thuis' bij de Vreer en Hannah. Home is where the heart is!
A.s. vrijdag ga ik niet bij Paul klussen, dat wordt verzet naar volgende week, dus moet ik die mooie, zelfgefabriceerde crea kaart, met die leuke voor- en binnenkant, nog 8 dagen bij me houden. Voor Paul is 'ie dus nog geheim. Maar als hij niet wéét dat er een geheim is, is het dan tóch al een geheim?
Het geheim is zélf geheim.

ENG Scroll down for English posts.

dinsdag, februari 24

REALationships

GL (Bekijk het linkerplaatje nauwkeurig).
Ha. Aanstaande vrijdag ga ik Paul helpen.
Hij heeft pasgeleden een huis gekocht - iets wat ik nooit zou doen. Het zet je vast in 'het systeem.'
In Pauls eigen woorden: "Ik werk nu voor de rest van mijn leven voor de bank..!"
Paul is een door mij zeer gewaardeerd en uiterst sympatiek VVD-lid. Ik vind dat best verwarrend. Hoe kan ik goede relaties willen onderhouden met iemand die aan de compleet andere kant van het politieke spectrum vertoeft? Hm... We zijn wel allebei op onze eigen manier liberaal en biseksueel... En Paul zit ook nog eens in de 'Comissie van Goede Diensten' die het recente drama bij het LNBi onderzoekt. Op 7 maart zal de comissie haar bevindingen bekendmaken tijdens de ALV. Alle (ex-)bestuursleden, waaronder ikzelve, zijn gehoord dus dat belooft wat.
Enfin. Paul dus.
Vrijdag ga ik bij hem klussen cq. witten en ik vond het ook wel aardig meteen een speciale housewarming kaart te maken.
Hier ziet u de voorkant.
Het is een ruim bemeten ding. Groter dan A3 formaat.
En hier ziet u het resultaat in opengeklapte toestand.
Is dat niet fijn?
Daar doe ik mijn favoriete rechts liberaal vast veel plezier mee.
mail En nu iets heel anders.
Ik beschouw mezelf als een uiterst olijk type mens dat snel en graag met anderen opschiet (zelfs VVD-ers), maar sóms...
Moet u nu toch eens kijken wat ik op mijn gastenboek vond!!!
Wat moet ik daarmee?
Ze heeft geen baan - denkt ze soms dat ik wèl geld heb?
Het komt vast allemaal hierdoor.
De persoon in kwestie lijkt te liegen over haar naam, maar ze komt wel echt uit België.
Ik heb al een reactie in voorbereiding:
"Ik zie het als onverstandig van u dit soort aanzoeken op een publiekelijk toegankelijk gastenboek te plaatsen. Dat is werkelijk een grove inschattingsfout. Daarom kan ik u niet tegemoet treden inzake de date."
Of is dat te hard?
Het is in ieder geval te mooi om eruit te wissen...
Of nee. Ik heb een beter idee.
Ik vraag haar voor een blind date míts ik daar verslag van mag leggen (mét ongecensureerde fotoreportage!) op mijn website.
Haar 'contact-advertentie' zelf was tenslotte evenzo openbaar.
Q.E.D...
GL Naast VVD-ers en zonderlingen die mijn gastenboek bevolken, kom ik nog meer mensen op deze aardbol tegen. En graag geef ik ze een hand. Handen geven is OK. En knuffelen ook. Zoenen lang niet altijd.
In mijn vomeer-blog van zondag heeft u kunnen lezen dat ik er niet van houd iemand al na 1 ontmoeting driemaal te moeten zoenen. En vandaag kwam er iets vergelijkbaars in het nieuws (ik lijk echt wel telepatisch te worden).
Zowel het Jeugdjournaal als Radio 1 berichtten erover:
"Professor Dolph Kohnstamm vindt dat er te veel gezoend wordt! Dat mag wel wat minder. Op verjaardagen en familiebezoeken zoent iedereen elkaar twee of drie keer op de de wang. Volgens de professor in de psychologie is dit zoenen iets van de afgelopen 25 jaar. Hij zegt dat dat vooral komt door de televisie. Sterren zoenen elkaar ook en dat hebben de kijkers overgenomen.
Op de website die hij geopend heeft: zoenbutton.nl kan je buttons en posters bestellen. Zo kan je duidelijk maken dat jij misschien niet of minder gezoend wilt worden.
De professor wil met deze actie mensen in Nederland en Vlaanderen laten weten dat bij begroetingen en felicitaties drie keer zoenen geen verplichting is. Het is alleen een gewoonte. Bovendien betekent een kus dan weinig. En er zijn ook nog mensen die een luchtkus geven.
Wat vind jij? Wordt er teveel gezoend of vind je drie zoenen prima?
"
Ik ga voor géén van beide buttons.
Ik maak er zélf wel 1: "Ik zoen je éénmaal lang en diep als ik je al vaak naakt tegen het lijf liep."
Of moet ik deze maken?: "Ik zink liever in een emmer vol pus dan dat ik je in de luchtkus."
GLHemel.
Wat bén ik toch hoog literair kikkerdril.
Al bijna een kikkervisje.
Op weg naar het volledig kikvorswezen.
Simon Vinkenoog: ga voor je dichtersschap staan! Joli(e) komt eraan!

ENG Scroll down for English posts.

zondag, februari 22

Things that make me wanna...

puke Verschijnselen waar ik van moet vomeren
(hierna mag u):
- verpakte waren die in verpakkingen in verpakkingen in verpakkingen zitten (die dan ook weer in verpakkingen zitten)
- cd boekjes die achter halve-maan-vormige plastic dingetjes geschoven moeten worden in het altijd brekende plastic CDdoosje
- racisten
- kartonnen sappakken die klok-klok-klok steeds misgieten
- tijger en panterprint motiefjes
- mensen die zweren bij asperges
- rare exen
- voetbalgekte (en gekte behorend bij andere sporten)
- Idols, Baantjer, GTST, Britney en andere populaire dwalingen
- losse papiertjes i.p.v. toiletpapier
- droogmachines i.p.v. handdoeken in toiletten
- dezelfde lampen die steeds weer stuk gaan
- naar de wc gaan in de trein en je bagage niet achter kunnen laten bij je zitplaats
- mensen al na 1 ontmoeting moeten groeten via de nederlandse drie begroetingskussen
- zweten en een raar geurtje verspreiden in synthetische kleding
- met haar begroeide ruggen
- maatpak-aktetasjes-mannen met een ballen-accent cq. meisjes van het dispuut
- bananenschuimpjes
- galeriebezoeksters met enorme kralenkettingen
- plots op mijn wang bijten
- een onbestemde vlek in een bibliotheekboek ontdekken
- iets intiems vertellen aan mijn huisarts
- met mensen zoenen die lippenstift dragen
- bedden verschonen
- nog steeds geen muziekinstrument kunnen spelen
- Hello Kitty (geef mij maar Nijntje)
- religie
- Walt Disney na 1980
- maandagochtenden
- mensen die hun sigaret net voordat ze de metro uitstappen nog even aansteken
- Microsoft/Windows
- carnaval
- soep met fabrieksballetjes
- onnodige penisverlengingen
- geld/rekeningen
- bureaucratie
- klikkende hakken achter me die sneller tikken dan ik loop, maar mij desondanks nooit inhalen
- muggengezoem
- hard ademende bioscoopgenoten tijdens een geweldige film
- met mensen zoenen die (te veel) roken
- een vaat die drie weken heeft gestaan toch moeten afwassen omdat niemand anders het doet, zeker niet als er ook nog bewegende beestjes inzitten onder al dat donzige pluis
- melkpakken die niet goed openklappen
- cola zonder prik
- kinderen
- honden
- de vergankelijkheid
- mensen die over alles willen discussieren
- vage natuurgebedsgenezerinstraalvegahoroscoopkwakzalvers
- lijstjes.....

En u?
Waar heeft u een hekel aan?
Laat je gaan!

ENG Scroll down for English posts.

vrijdag, februari 20

Social Spyware II

Hemel.
Vandaag kreeg ik een column in mijn inbox van de schrijfster met kloten (bij wie ik literair kikkerdril ben). En nog wel over 'tzelfde onderwerp als m'n laatste blog - het lijkt wel telepathie (zegt Joli(e) die hoopt dat ze op dezelfde golflengte vertoeft, maar tegelijkertijd wel in de Orkut-val is beland:)

Orkut spot met privacy en auteursrecht
Microsoft zou voor minder op z'n donder krijgen

Online vriendennetwerk Orkut heeft een waarlijk vliegende start gemaakt: drie weken na oprichting zijn zowat al mijn internettende vrienden al lid. Het wordt druk besproken, zowel op het net als in Het Echte Leven.

Het principe achter al die vriendennetwerken is simpel: je meldt je aan, zet een beschrijving van je interesses neer, geeft op wie je vrienden zijn, stuurt ze een uitnodiging en vormt al doende cirkeltjes. Vervolgens kun je bekijken wie de vrienden van je vrienden zijn of opzoeken wie er je interesse deelt. Met die vers gevonden mensen kun je vervolgens ook banden aanknopen. Heel gezellig en een geweldige manier om je tijd te verliezen. 't Heeft allemaal niet veel om het lijf, ook al is het natuurlijk erg leuk om een verloren gewaande kennis terug te vinden.

Maar Orkut is anders. Het kan - anders dan Friendster of al die andere online communities - rekenen op een forse dosis sympathie van de meer doorgewinterde internetters en groeit derhalve als kool. Dat Orkut hechte banden heeft met Google - Orkut is in bedrijfstijd gemaakt door een werknemer van Google - zal daaraan niet vreemd zijn: als Google zijn goedkeuring aan iets nieuws hecht, is dat nieuwe verschijnsel alleen al door dat stempel vanzelfsprekend vreselijk hip.

Zélfs als Orkut anders is, zo blijkt.

Alle min of meer geformaliseerde online netwerken bestaan bij gratie van databases. Friendster stopt je profiel samen met dat van alle andere Friendster-leden in een groot bestand en bewaart derhalve alles over jezelf wat je hebt willen prijsgegeven: wie je vrienden zijn, of je rookt, wat je favoriete films en bandjes, je politieke voorkeuren zijn. Al die persoonlijke informatie maakt zo'n database enigszins gevoelig materiaal, ook al heb je al die gegevens zelf ingevoerd: mensen willen gewoonlijk gerust tegen hun vrienden zeggen dat ze graag experimenteren met drugs, maar als hun baas of hun moeder op datzelfde netwerk verschijnt, komt de zaak toch iets anders te liggen.

Soit, eigen verantwoordelijkheid en zo. Het is sowieso dom om zaken op het net te zetten waarvan je bij enig doordenken weet dat je ze liever niet algemeen of tot in lengte der dagen bekend wilt hebben, ongeacht of dat nu in een online community of een Usenet-posting is. Het geheugen van het net gaat immers langer mee dan een gesprek. Op internet wordt van alles gearchiveerd en blijven Usenet-berichten en webpagina's voor de eeuwigheid bewaard.

Orkut spot met alle regels op het net en daarbuiten. Als een kennis mij via Orkut uitnodigt, behoudt Orkut zich het recht om mijn gegevens voor eigen doeleinden te bewaren. Ik zit thans zelfs in Orkut-vriendenkringen - en krijg daar wel eens mail van - zonder dat ik mezelf ooit heb aangemeld. Orkut 'weet' derhalve wie mijn vrienden zijn, ook al houd ik zelf mijn mond dicht.

Orkut is door zjin opzet trouwens geweldig gereedschap voor spammers. Binnen Orkut kun je niet alleen in één keer al je vrienden mailen, maar ook alle vrienden van je vrienden. Een vriend van mij, Paul, heeft 89 Orkut-vrienden, geen bizar grote kring voor Orkut, omdat iedereen elkaar werft en tot intimus bombardeert. (Een strategie die de betekenis van het woord vriend nogal uitholt. 'Een mens mag blij zijn als hij vijf ware vrienden heeft', zegt een andere vriend van me geregeld. Als Paul zich écht met al die 89 Orkut-vrienden gaat bezighouden, zou dat betekenen dat ik 'm nooit meer zie wegens zijn plotselinge tijdgebrek.)

Die Orkut-geïnfleerde vrienden hebben allemaal ook zo'n bulk aan contacten. Met een eenvoudig mailtje aan 'friends of my friends' kan Paul in één keer zo'n 4500 mensen bereiken (grofweg 89 x 89, en daar dan weer de helft van omdat er doublures in zitten). Je kunt erop wachten dat spammers dat gereedschap gaan misbruiken. Sterker: wat voor praktisch doel heeft het om alle 'vrienden' van je vrienden tegelijk te mailen?

Orkut doet trouwens iets raars met die mail. Alles wat je via Orkut verstuurt, wordt bewaard. In zijn privacybeleid meldt Orkut:
When you invite new members into your network or send messages through the orkut.com service, we collect and maintain the information associated with those messages, including email addresses and content on secure servers.

Met andere woorden: Orkut bewaart de inhoud van de mail die je via dit netwerk verstuurt.

Een provider die hetzelfde van plan is, zou - terecht - onder vuur komen te liggen van alle digitale burgerrechtenbewegingen. In Europa is al een paar jaar een groot debat gaande over het bewaren van verkeersgegevens (wie mailde wanneer aan wie). En zowat iedereen die privacy een goed hart toedraagt, maakt zich ernstige zorgen over die bewaarplicht. Wie met wie mailt en dus wie in welke netwerken zit, geeft een nogal gedetailleerd beeld van mensen en is informatie die niet zonder meer uit handen gegeven mag worden, reden waarom ook het bewaren - en dus opvraagbaar maken - ervan bepaald niet onomstreden is.

Orkut bewaart zulke gegevens zonder meer. Bij Orkut gaat het bovendien niet alleen om de verkeersgegevens, ook de inhoud van ieders mail wordt bewaard. Zonder termijn. Dat gebeurt weliswaar op beveiligde servers, maar niettemin zijn zulke gegevens, simpelweg doordat ze bewaard worden, opvraagbaar geworden door iedereen in te schakelen die een bevoegde autoriteit weet. Is het niet raar dat over het bewaren van zulke gegevens grote debatten in parlementen worden gevoerd, en onderwijl een enkele partij dat op eigen houtje doet zonder commentaar uit te lokken van organisaties die digitale burgerrechten bewaken?

Of nee, heel vreemd is dat niet. Want sympathisanten, leden, medewerkers, oprichters en financiers van diezelfde digitale burgerrechtenorganisaties zijn zelf en masse lid geworden op Orkut. Van ex-hackers Rop Gonggrijp en Felipe Rodriquez tot privacyvoorvechter Maurice Wessling en internetadvocaat Christiaan Alberdink Thijm, ze zitten er allemaal op en hebben er hun eigen communities gesticht: 'Hippies from Hell', 'Electronic Frontier Foundation', 'Hack-tic'. Uit nieuwsgierigheid. Of omdat het hip is. Of om dezelfde reden waarom ik een Albert-Heijnbonuskaart heb: privacy kan me iets minder schelen als ik denk dat er iets te halen valt.

Orkut heeft meer idioterie. In de 'terms of service' zet Orkut uiteen hoe hij het auteursrecht beziet:
orkut.com's proprietary rights
By submitting, posting or displaying any Materials on or through the orkut.com service, you automatically grant to us a worldwide, non-exclusive, sublicenseable, transferable, royalty-free, perpetual, irrevocable right to copy, distribute, create derivative works of, publicly perform and display such Materials.


Op alles dat je via hen verstuurt - een foto van je dochter, een verhaaltje, een plot voor een te maken film of een zakelijk plan - geef je Orkut rechten. Ze dichten zichzelf het recht toe om wereldwijd, zonder royalties, onherroepbaar en voor de eeuwigheid uit te mogen kopiëren, distribueren en te mogen uitbaten wat je schrijft of bedenkt.

Wie ruzie krijgt met Orkut in geval het bedrijf een dergelijk recht te gelde wil maken, heeft gerede kans de rechter aan zijn zijde te vinden. Maar dat Orkut überhaupt met dergelijke gebruiksvoorwaarden komt aanzetten, is opmerkelijk. Juist van het net-savvy Google en zijn medewerkers zou je beter mogen verwachten.

Microsoft had een paar jaar geleden plannen voor een .Net-paspoort en wilde daartoe allerlei informatie van zijn gebruikers vergaren: welke sites bezochten ze, wie mailden ze, wat kochten ze waar. Dat leidde tot een fikse ruzie met de Europese Commissie, die stelde dat het bewaren van zulke gegevens indruiste tegen Europese regelgeving. Microsoft blies de paspoortplannen uiteindelijk af.

Orkut is, anders dan Microsofts voorgestelde paspoort, geheel vrijwillig. En Orkut wordt, anders dan Microsoft, naar hartelust gebruikt door goedgeïnformeerde burgerrechten-voorvechters. Dat maakt Orkut niet lastiger te bevechten, maar ook ons eigen paard van Troje.

Wellicht is het tijd dat Bits of Freedom, Neerlands enige digitale-burgerrechtenbeweging, een nascholingscursus geeft aan zijn oprichters, (mede-)financiers en een van zijn eigen medewerkers.

En dan beloof ik mijn AH-bonuskaart op te geven.

Karin Spaink
17 februari 2004

- K -

donderdag, februari 19

Social Spyware

MBHHoe maak je het virtuele zo persoonlijk mogelijk?
En is het mogelijk de tweedimensionale vlakjes op je platte scherm indrukwekkend interactief te maken?
Tot tien jaar geleden hadden we alleen nog de ontwikkeling van zich onverwachts gedragende knopjes en GIF animaties en hier en daar wat java beestjes.
Maar wat verhoogt nu écht de gevoelswaarde van internet verkeer?
Chatten en IRC gaven geen antwoord op die vraag, omdat achter menige blonde stoot, meestal genaamd X256K, een harige vrachtwagenchauffeur schuil ging.
Nee: wéten dat je contact hebt met werkelijk bestaande mensen met een realistisch klinkende naam, dát heeft effect.
Tijd voor een inventarisatie van alle 'Social Spyware' op internet...
We hebben:
- OKcupid
- Friendster
- ManBijtHond
- Orkut
Ik ben op allen geabonneerd.
Ik zou toch ook wel eens BowieWorld moeten gaan proberen (maar is vast niet voor Macintosh).
Orkut heeft het snelste netwerk en de meeste opties (kan hooglijk verslavend zijn) maar je kunt er alleen lid van worden als je door iemand die er al inzit aangemeld wordt! Nee. Dan voelt 'Ons Dorp' nog het meeste aan als een echt dorp.
En er is meer:
ENG "...In 1973 a guy named Mark Granovetter wrote an article called The Strength of Weak Ties . The thing was lousy with brilliance and included the idea that you're more likely to get a job through a friend of a friend than a close friend. I think he even had pie charts backing him up. Very scientific, but it's not the seventies any more.
Now it's the future and we have lots of social networking web sites that show us our weak ties. So many in fact that people are getting overwhelmed . Folks, you don't need a hired hand to manage your social networking duties. If you're a Blogger user, then you're already signed up to the ultimate networking tool - one that plugs you into a world blind to height, weight, and eye color; where your thoughts, opinions, and ideas represent who you are..."
Tools:
- blogger/blogspot
- blogrolling
- blogsnob
- blogarama
Maar die verhogen absoluut niet het sociale element.
Wel de cijfertjes in je counter...

PostScriptum: inmiddels heeft het heerlijke Haloscan haar services uitgebreid, daardoor ziet u nu een 'trackback' verschijnen naast de aloude comment-link.
Maar die kunt u negeren.
(Trackback is bedoeld voor mensen die bepaalde blog-entries zó leuk vinden, dat ze er met een 'ping' naar kunnen linken... ofzoiets... abracadabra...).

woensdag, februari 18

Counter

Vandaag is het aantal bezoekers
The Number Of Visitors Today is



echt waar...

Zorgelijk is dat mijn Spinvis site nu al op 2314 bezoekers staat, terwijl www.JoliesWorld.com blijft steken op 1955. Dit blog staat nu op 3309, maar die traditioneel hogere stand is ook heel begrijpelijk omdat het aantal woorden hier nu eenmaal veel hoger is dan bij de andere twee en dus minder snel op bezoekers kan rekenen die werkelijk zeer specifiek op mijn 'stukjes' afkomen. Dit blog trekt veel Googlers dus. Hoewel JoliesWorld.com en dit blog ook wel degelijk meeprofiteren van het Spinvis-verkeer.
Op grote afstand volgen daarna de GroepLudieks/politieke humor site [489], en de site met mijn interview in Rotterdams Dagblad [499] (waar Sally M. dusdanig belachelijk op reageerde dat dit mij niet echt uitnodigde tot een serieuze dialoog met haar - mensen van de GenderBende list weten waar ik het over heb...).
Vooral de laatste maand is eerdergenoemde Spinvis site erg in trek. Ook kreeg ik veel flame mail van een Belgische Spinvis fan die mij alle mogelijke ziektes toewenst maar tegelijkertijd wel hoopt dat ik zo vriendelijk wil zijn hem eventjes te linken. Enkele weken geleden overstelpte hij mij met hatemail alleen maar omdat mijn Spinvis site bovenaan staat in Google, als je er zoekt naar het woord 'Spinvis.' Maar daar kan ik echt niets aan doen. Ik heb er zelfs contact over gehad met meneer Spinvis zélf (!) en die heeft helemaal geen behoefte aan een officiële fanclub site. Iets wat de Belgische fan wel beweert te hebben opgezet, in overleg met het management (dat niet bestaat). Meneer Spinvis heeft besloten ons binnenkort beiden aan zijn site te linken.
Wat een gedoe.
Zo wordt de virtuele vrijheid ineens weer fysieke krotenkokerij.
Ik wil gewoon websites maken en geen gezeur over copyrights, alleenrechten en monopoly's.
Behalve als men mijn creaties misbruikt natuurlijk...

ENG Scroll down for English posts.

dinsdag, februari 17

It's the Economy, Stupid

look Twee weken geleden op Radio 1 gehoord bij een reportage van Wim Rigter: er bestaat een actiegroep 'ENCI-Stop' die tegen het verder afgraven van de St. Pietersberg bij Maastricht is door het ENCI concern. Ik ben het eens met de actiegroep als ze hun duurzaamheids argument gebruiken dat zegt dat er een cultuurhistorisch stuk grond onherroeplijk verdwijnt. Ook het milieubeleid België is er niet blij mee, want het ENCI onttrekt bij hun cementproduktie dusdanig veel grondwater dat de wijde omgeving er last van heeft. Maar als ik dán hoor wat hun plannen voor de toekomst zijn... Die zijn nog erger dan wat er nu gebeurt met de mergel. ENCI-Stop wil er toerisme gaan vestigen. Een 'Gooisch' pratende dame op de radio vond dit bovendien een goed idee omdat het economisch gewin oplevert.
Toerisme..! Nee, dát is echt héél goed voor het milieu, stommelingen. Weet u wel wat ENCI op het ogenblik in huis heeft? Weet u wat ENCI met steun van de overheid beschermt? De enige intacte Krijt-Tertiair grens ter wereld! Weet u wel wat dat is? Heeft u enig idee welk enorm belang er kleeft aan de enige intacte K/T-grens ter wereld? Deze periode markeert een drama: toen stierven namenlijk de dinosauriers uit... Ten gevolge van de komeet inslag is er nergens ter wereld een complete sedimentlaag. Er moet van alles gebeurd zijn toen. En het meeste daarvan is zichtbaar HIER in ons eigen Maastricht! Ach. Stuur er maar een rits toeristen op af die de laatst overgebleven Krijt-Tertiair grens zullen bevuilen met bierblikjes en vernietigen met tentstokken. Dankjewel.
(Noot: de K/T-grens formatie is niet open voor publiek. De formatie is onderdeel van de afgraving maar wordt met de rust gelaten door ENCI en is beschermd door de overheid. Alleen geologen met vergunning krijgen toegang tot het gebied. Ik ben er zelf geweest als eerstejaars geologie student en heb een aardige hoeveelheid mergel en fossielen meegenomen - en dat mocht. Het sediment is vrij te bezichtigen in mijn huiskamer!).
look Overigens zit er in de 'gewone mergel' die ENCI afgraaft ook een schat aan informatie en ik heb er mijn allermooiste fossielen van gastropoda, oesterachtigen en eencellige organismen gevonden. Dus ik ben ook tegen afgraving, maar met een heel ander argument. Ik benadruk graag de intrinsieke waarde van de wetenschap. Maak er dus liever een wetenschappelijk monument van, waar alle Nederlandse kindertjes en Aardwetenschappen-studenten hun praktijkervaring en nieuwsgierigheid kunnen laten prikkelen.
Wat ik trouwens erg opvallend vond aan de actiegroep 'ENCI-Stop' is dat ze een zeer grote website heeft met heel veel tekstuele info, maar er wordt niet gesproken over de K/T-grens. Oók het ENCI concern zelf meldt dit unicum niet.
Het verhaal kreeg een staartje. Ik kon het niet laten zowél de actie groep als de groot-industrieel beide te benaderen hierover. En u kunt alhier hun razendsnelle reacties op mijn emailtje lezen. De actiegroep stuurt direct een Word document met standaard protestbrief terug. En ik word door het ENCI verwezen naar het NatuurHistorisch Museum dat een verdacht positief commentaar over het ENCI plaatste.
De conclusie is dat beide kampen nu mijn argument gaan gebruiken in hun eigen strijd...
Ik had er nooit over moeten beginnen.

ENG Scroll down for English posts.

maandag, februari 16

Surprise!

DNO gaat de diepte in, ga je mee? U weet dat de inhoud van mijn portemonnee gelijk staat aan het soortelijk gewicht van Tatiana's brein.
Toch ben ik lid geworden van DeNieuwe Omroep. De TV club voor wereldverbeteraars die diepgang zoeken. En ach, 6 eurootjes per jaar voor 't goede doel wil ik wel ophoesten. Vooral omdat deze omroep aandacht wil schenken aan de events waar ik zelf vaak rondloop... Maar er is geen eigenbelang in het spel hoor. Echt niet.
Naast DNO zijn er nog een aantal omroepen die het publieke bestel in willen. Doch allen zijn een one-issue vereniging en hebben bovendien nauwelijks aan studiowerving gedaan. DNO is al veel verder. Die was al in de ether en vult haar site met razend interessante reportages. Ik was dan ook een beetje geirriteerd over 't feit dat wannabe Nutopia veel vaker en duidelijker te zien was tijdens ledenwerf campagnes (een beetje SP achtig) en wat schreeuwerig overkwam, daar waar DNO een veel bredere boodschap verkondigde (een beetje GroenLinkserig). Ik vreesde dat potentiele DNO leden zo werden weggezogen door Nutopia.
En wie schetst mijn verbazing: vandaag zijn zij samen gegaan!
Nutopia heeft nu rond de 10.000 leden en DNO ongeveer 49.115. Over 2 weken moeten het er 50.000 zijn.
Eerst was ik nog een beetje stuurs eronder. Maar nu... Eigenlijk komt het helemaal overeen met mijn 'massa maken' ideaal. Samen sterk staan (doet het altijd goed op posters). In mijn optiek is dit eigenlijk een situatie waarbij de SP en GroenLinks zijn samengegaan. En daar is (heel) soms best wat voor te zeggen.
Binnenkort schijnen de leden beider omroepen uitleg te krijgen op www.denieuweomroepnutopia.nl.
Tijd voor een nieuwe naam voor een nieuwe omroep.

The Young Ones

eu Het was een lang en nogal verrassende dagje zaterdag.
Om kwart voor acht moest ik de deur uit om pas rond half elf in Nijmegen aan te komen.
Daar gebeurde er zomaar ineens van alles. Ik ben er nog een beetje ontsteld van. Er waren maarliefst tweehonderdzesenveertig moties hetgeen een zeurende spierpijn veroorzaakte bij de stemmers (...bladeren in congreskrant, hand omlaag, groen briefje pakken, hand omhoog, briefje wapperen, hand omlaag. Rood briefje pakken, hand omhoog, briefje wapperen, hand omlaag, doorbladeren... tweehonderdzesenveertig maal).
Om 7 uur ging ik bij een fijne vriendin eten zodat ik ervan kon bijkomen. Ze gaf me iets vegetarisch dat geloof ik quinola heette (of was het quairalo?). Het was in ieder geval 'oerrijst' en ik kreeg nepkoffie gemaakt van cichoriewortel. Het was allemaal vreselijk lekker en rond middernacht zat ik weer in de trein op weg naar een kunstenaarsfeestje in Rotterdam waar ik nooit ben aangekomen. Ik was te moe en besloot op de valreep niet te gaan.

NIJMEGEN - Kathalijne Buitenweg is zaterdag door het congres van GroenLinks gekozen tot lijstaanvoerder voor de Europese verkiezingen. Zij verdrong Joost Lagendijk, die door het bestuur was voorgedragen voor de eerste plaats, naar de tweede plaats.
Het congres besloot bovendien een derde zittende europarlementariër, Alexander de Roo, op plaats drie te zetten. Het bestuur had voor hem een onverkiesbare zevende plaats in gedachten.
De ontknoping van het GroenLinks-congres was verrassend, omdat Buitenweg zelf had aangegeven geen hogere plek te ambiëren dan plaats twee op de lijst. Zij vindt dat ze in het europarlement een goed duo vormt met de tot zaterdag gedoodverfde nummer 1, Lagendijk.
Een groep ontevreden leden, voor wie Eerste-Kamerlid Platvoet als woordvoerder optrad, kreeg steun van een meerderheid van het congres met haar kritiek dat er voor de leden weinig te kiezen is als het bestuur met een voorgekookte lijst komt en de kandidaten verder geen strijd willen voeren. Dat vormde de inleiding tot een aantal stemmingen die niet voorzien waren.
Het partijbestuur wilde kiezen voor een mix van ervaring en voor vernieuwing op de lijst. Na de twee zittende europarlementariërs zou dan op een, onzekere, derde plaats een nieuwkomer moeten komen in de persoon van Ingrid Visseren. Maar het congres gaf de voorkeur aan Alexander de Roo, die al zeventien jaar ervaring heeft in het Europees Parlement, eerst als medewerker en de afgelopen jaren als parlementslid.
Het partijbestuur kwam de leden bovendien tegemoet met de toezegging dat een commissie die zich buigt over partijvernieuwing, in haar voorstellen ook de dubbele voordracht van kandidaten zal betrekken.


euDEN HAAG - 'Stuur je opa naar Europa',
was jarenlang het criterium om potentiële europarlementariërs te werven. Een tikkeltje denigrerend, zeker, maar niet helemaal bezijden de waarheid. Het Europese parlement fungeerde als politiek kerkhof voor hen die in Den Haag niet meer konden, maar nog iets moesten: uitgerangeerde Kamerleden, uitgeregeerde ministers en uitgebluste bestuurders.
Nu is het anders. Het CDA zal vandaag de 30-jarige Camiel Eurlings op het schild heffen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen in juni. En de kans bestaat dat, ook vandaag, Kathalijne Buitenweg (33) dankzij een 'coup' bij GroenLinks dezelfde positie bereikt als Eurlings.
Vernieuwing. Een frisse kijk op Europa. Jongere gezichten. In die termen prijzen politieke partijen de kandidaten aan. Geween en tandengeknars bij oudgedienden is het gevolg. Ervaren europarlementariërs worden aan de kant geschoven.
Sommigen laten het er niet bij zitten. Zoals Alexander de Roo (48), door GroenLinks op een onverkiesbare zevende plaats gezet. De begeerde derde plaats wordt nu bezet door, aldus een andere partijveteraan, 'een onbekend meisje van Greenpeace' (Ingrid Visseren, 33).
De Roo stuurde duizend bedelbrieven aan het partijkader. 'Misschien helpt het. Op ons congres komen 850 mensen, meer dan ooit'. Ze kunnen De Roo omhoog helpen, en de beoogd lijsttrekker, europarlementariër Joost Lagendijk (46), alsnog vervangen door de veel jongere Buitenweg.
Zij zou dan de tweede vrouwelijke lijsttrekker worden, naast D66'er Sophie in 't Veld (41). Die passeerde bij D66 de ervaren europarlementariërs Jopie Boogerd en Bob van den Bos. 'Sophie, gefeliciteerd!', juicht Van den Bos, die dolgraag lijstaanvoerder wilde worden, op zijn website. Hij belooft haar met zijn 'ervaring en gedrevenheid' te steunen. Vanaf de zijlijn, spijtig genoeg, want hij staat op een onverkiesbaar geachte derde plek.
Bij de VVD ging een moeizame zoektocht naar vrouwen vooraf aan de samenstelling van de kandidatenlijst. De liberale diva Erica Terpstra voelde zich 'ontzettend vereerd' toen ze vorig jaar werd benaderd door lijsttrekker Jules Maaten. Als ze vijftien jaar jonger was geweest, zei Terpstra, had ze het gedaan. Maar nu op haar leeftijd nog zo'n nieuwe uitdaging, nee hoor. Een halfjaar later werd ze op eigen kracht verkozen tot voorzitter van NOC-NSF.
Maaten (42) benaderde ook twee jonge vrouwen uit het kabinet-Balkenende I, Annette Nijs en Melanie Schultz. Dat gebeurde toen een kabinet van CDA en PvdA in de maak leek te zijn. Het politieke tij keerde, en de dames keerden terug op het pluche. Maaten: 'Ik kan het ze niet kwalijk nemen. Den Haag heeft meer sex-appeal dan Brussel.'
Bij de PvdA ondervond oud-minister Tineke Netelenbos aan den lijve dat het europarlement niet langer het eindstation is voor dolende politici. De PvdA-leden gunden massaal europarlementariër Max van den Berg het lijsttrekkerschap. Netelenbos nam met minder geen genoegen, en bedankte.
Het wordt hoe dan ook dringen in het europarlement. Na de toetreding van tien nieuwe landen, in mei, daalt het aantal zetels voor Nederlanders van 31 naar 27.
Als dit weekeinde vrijwel alle partijen hun lijst gereed hebben, kan de verkiezingsstrijd op gang komen. Nou ja, strijd. Het welwillend publiek in schaars gevulde zaaltjes weet meestal weinig over het EP, de EC en de EU. Het gevolg: in plaats van een verhit debat over, pakweg, het EU-lidmaatschap van Turkije, verzanden de bijeenkomsten in een cursus 'Hoe werkt Europa'.


euOpstand bij congres van GroenLinks
Bij de kandidaatstelling voor het Europarlement heeft het congres van GroenLinks alles overhoop gehaald. Tot verbazing van Femke Halsema.
Door onze redacteur Floris van Straaten
NIJMEGEN, 16 FEBR. - De leden van GroenLinks hebben de partijleiding afgelopen zaterdag op hun partijcongres in de Nijmeegse Stadsschouwburg een lesje in nederigheid gegeven. De leden lieten weinig heel van de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen van 10 juni, zoals die aan hen was voorgelegd. In plaats van een kalende heer van middelbare leeftijd, de degelijke maar weinig telegenieke Joost Lagendijk (46), kozen de 600 GroenLinksers een jonge vrouw, de strijdbare en charismatische Europarlementariër Kathalijne Buitenweg (33).
De gedoodverfde winnaar Lagendijk, tot nu toe de voorman van GroenLinks in het Europees Parlement en tot zaterdag de enige kandidaat voor de toppositie, moest genoegen nemen met de tweede plaats. De derde plaats, naar verwachting de laatste verkiesbare plek voor GroenLinks, gunden de leden aan het huidige Europarlementslid Alexander de Roo. Ook daarmee werd de kandidatencommissie op haar nummer gezet, want die had hem een onverkiesbare zevende plaats toegedacht.
De afstraffing van het partijkader verliep in etappes. Leo Platvoet, die voor GroenLinks in de Eerste Kamer zit, leidde de eerste fase. Namens zo'n honderd leden hekelde hij het feit dat er slechts één kandidaat was voor het lijsttrekkerschap, Lagendijk. ,,Wij willen kunnen kiezen'', aldus Platvoet. Hij wees erop dat het anders zo progressieve GroenLinks de laatste tijd op het gebied van de interne democratie links en rechts was ingehaald door andere partijen. ,,Wij bevinden ons in de achterhoede met SP en SGP.'' Deze opmerking ontlokte een ongemakkelijk gelach aan de zaal.
Partijvoorzitter Herman Meijer probeerde de dreigende opstand nog af te wenden. Het was spijtig dat er maar één kandidaat was voor het lijsttrekkerschap, maar hij maande de leden tot geduld. De partijleiding had al een nieuwe procedure in de maak, die binnen enkele maanden aan de leden zou worden voorgelegd. Het was niet eerlijk nu, vlak voor het einde van de wedstrijd, de spelregels te veranderen, vond Meijer. Daar dacht het congres anders over. Een motie van Platvoet, waarin werd verzocht om een meervoudige kandidaatstelling en een flexibele houding van de kandidaten, werd met ruime meerderheid aangenomen.
Even leek de opstand te stranden. Na een korte schorsing, waarbij de kandidaten zich konden beraden op de nieuwe situatie, kregen de leden te horen dat er geen nadere mededelingen waren te doen. Joost Lagendijk leek daarmee op rozen te zitten. Pas vlak voor de stemming over de lijsttrekker kreeg het congres te horen dat de populaire Kathalijne Buitenweg zich alsnog beschikbaar stelde voor de hoogste plaats op de lijst. Prompt beloonde het uitgelaten congres haar met het lijsttrekkerschap. Ze kreeg 295 stemmen tegen 219 voor Lagendijk.
De fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, Femke Halsema, net terug van haar moederschapsverlof, volgde de eigenzinnige opstelling van het congres met stijgende verbazing. Meteen na Buitenwegs verkiezing had ze in de wandelgangen kritiek op de gang van zaken. Waarom had Buitenweg zich niet eerder aangemeld als kandidaat-lijsttrekker? ,,Je wilt het of je wilt het niet'', vond Halsema. Nu was alles in een pijnlijke vertoning voor Lagendijk geëindigd. De opgetogen Buitenweg zelf had een andere versie. Ze had zich in het begin wel degelijk beschikbaar gesteld voor de koppositie. Toen de kandidatencommissie Lagendijk echter op de eerste plaats had gezet, had ze uit loyaliteit jegens de man met wie ze vijf jaar prettig had samengewerkt met een tweede plaats genoegen genomen. De oproep van het congres had haar op de valreep tot andere gedachten gebracht.


Nou. Van mij had het niet gehoeven. Alhoewel Kathalijne het vast heel goed zal gaan doen, ben ik in dubio: 1 van de motie indieners was Leo Platvoet. Die zou ik eigenlijk blindelings op zijn oordeel moeten vertrouwen. Hij heeft tenslotte meer recht van spreken dan ik. Maar zo'n actie had Joost Lagendijk toch echt niet verdiend.

ENG Scroll down for English posts.

zaterdag, februari 14

Are You The One?

clean Ik ben vaak degene die het 'uit'maakt.
Dus heb ik meer dan 1 ex.
Maar wat is het meervoud van ex? Exen of exxen?
Ik hou 't op exen, dat vind ik er mooier uitzien.
Wat ik zo vervelend vind aan exen, is dat een ex altijd status houdt. Exen blijven exen.
Denk je dat je er eindelijk vanaf bent, doordat je ze niet meer je 'partner' hoeft te noemen (en beter nog: dat zij dat niet meer met JOU kunnen doen) blijkt dat je tóch nog iets met ze te maken blijft hebben. Ze blijven namenlijk altijd je ex. Dat is een status die alleen overgaat op het moment dat je het weer 'aan' maakt. En ik WIL helemaal niet dat mijn exen nog aanspraak mogen maken op status! De vreer zei ooit nog wel dat ik er ook heus wel voor kan zorgen dat exen niet meer mijn exen zijn... maar die optie zorgt er alleen maar voor dat mijn exen dan mijn DODE exen zijn. En de Dood, zo weet u, die is al helemáál voor eeuwig en onherroepelijk...
Nee. Ik pleit voor een quarantaine periode. Ik vind dat, als men mij vraagt "he, waar ken je die van?" ik na 2 jaar niet meer hoef te zeggen "oh, da's mijn ex." Maar ik zeggen mag "oh, weet ik niet meer."
De bezem erdoor!
En nu we toch op dat vlak bezig zijn: ik wil iets van u weten...
Bezoek www.biolovematch.com.
Voor 't invullen: mijn verjaardag is 5-5-1975.
(Allemaal vijven).
Vertel mij uw percentages!!!
Allevier graag ('physical, emotional, intellectual en total').
Echt: ik wil ze weten van iedereen die dit blog bezoekt.
Als uw browser deze biolovematch site en de reclame pop-ups aan kan.
Ben jij mijn Valentijn?

ENG Scroll down for English posts.

vrijdag, februari 13

99 Bottles of Beer on the Wall...

drinks Ergens had ik ooit gelezen dat het ijslandse woord 'bjork' staat voor 'bier.'
En met een umlautje boven de 'o' is het de naam van 1 van mijn grootste heldinnen in de muziek die zelf nog steeds woonachtig is op het vulkanisch actieve eiland.
Toen ik er ook nog achter kwam dat de internet landen-extensie voor ijsland 'is' is, nam ik de proef op de som en dat wierp een heel ander licht op de zaak:
www.bjork.is
Dat is geen bier...
U moet er zelfs aangeven of u meerderjarig bent.
En hier kunt u de ingredienten van een ander drankje bekijken.
Dat geeft te denken.

ENG Once I had read somewhere that the Icelandic word 'bjork' means 'beer.'
And with and umlaut above the 'o' it is the name of 1 of my biggest heroines in music who is still a resident on the volcanic active island. When I found out the Internet nation-extension for Iceland is 'is', I took the test and that threw a whole different light on the matter: www.bjork.is. (you have to be legal!)
That is no beer...

woensdag, februari 11

Blog Brother

snot Ik heb (nog) geen blog broer.
Ik heb wel een broer, maar die blogt (nog) niet en ik vind dat hij dat wel moet gaan proberen.
Daar kunt u wat aan doen.
Afgelopen week stuurde mijn broer mij zomaar een emailtje. Zomaar. Met een leuk verhaal (het volgt hieronder).
Als u het net zo mooi vindt als ik, moedig hem dan aan in de comments. Dan hebben we er weer een blogger bij en dan nog wel eentje die bij het CBS werkt.

From: "Ghianni, drs. F." <***@CBS.nl>
To: "'Joli(e)'"
Subject: De verkouden CBS-er....
Date: Tue, 3 Feb 2004 13:22:21 +0100

Ik ben een heel erg verkouden en in de tijd dat ik op het CBS zit heb ik dit stukje van mijn nieuwe ziekenhuis-soap geschreven...

"Zuster!"

"Ja, wat is er?"

"Ik heb zo'n last..."

"Waarvan dan, jongen?"

"Nou, van me neus..."

"Wat dan van je neus, doet het zeer?"

"Nee, dat niet, maar het is wel heeeel vervelend hoor..."

"Zeg het dan maar knul, wat is er zo vervelend aan je neus dan?"

"Nou, tja hoe zal ik het zeggen, hij doet het gewoon niet meer..."

"Hoezo, hij doet 't niet meer? Ik zie 'm daar toch echt heel gezond zitten hoor, gezellig. En heeeelemaal roze, groot ook."

"Da's ook 't probleem zuster, hij is roze, té roze wat mij betreft"

"Je mompelt een beetje, wat zeg je, ben je soms verkouden?"

"Ja, zuster..."

"Aaaaaaaaaaaaaah... zielepietje toooooooooooooooooooooch...."

"Kan daar iets aan gedaan worden, zuster?"

"Ik zal eens kijken, kom maar hier..."

"Ja ik zie het al, niks bijzonders, wel vervelend, typisch geval van platofobische infladibilische gonorrokokkische astigmatiforensisiteit"

"Wat zuster?"

"PIGA! Maar dat klinkt erger dan 't is hoor "

"O?"

"Vaak gaat het gepaard met neusloop, smakeloosheid en braakhekke"

"Precies, zuster, dat heb ik ook! Kan er iets aan gedaan worden zuster?"

"Dat kan. Veel regelmaat en rust, geen stress, geen drukte om je heen. Ik stel voor dat je weer aan het werk gaat...."

---------------
Aan de inhoud van dit e-mailbericht kunnen geen rechten worden ontleend.
De informatie verzonden in dit e-mailbericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het Centraal Bureau voor de Statistiek staat niet in voor de juiste en volledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mailbericht noch voor tijdige ontvangst daarvan.
No rights may be derived from the contents of this e-mail message.
The information in this e-mail message is intended only for the addressee. Statistics Netherlands cannot vouch for the correctness and completeness of the contents of e-mail messages, nor for the timely receipt thereof.


Tjonge.
En dat is dan wel weer meteen een typisch bewijs van de herkomst van de email.
Bovendien betreft het hier een, naar eigen zeggen, 'ziekenhuis soap'!
Dat betekent dus dat we een vervolg kunnen verwachten?

ENG Scroll down for English posts.

maandag, februari 9

Your DJ is paused

snot De komende twee dagen, houd ik hier een radiostilte.
Ik ben bezig troep uit mijn kelder mijn huis in te krijgen en omgekeerd. (Troep van mijn huis naar mijn kelder). Dit gesleep staat in verband met de komst van Wim Rijnbende's Artibus. Die staat morgenochtend om 10 uur voor mijn spreekwoordelijke en letterlijke deur.
Advertenties van de Artibus zag ik al zeven jaar geleden op de Academie opduiken, en tot mijn verrassing nu ook op het mededelingen bord van mijn ateliercomplex aan de Lange Hilleweg 235. De macht van herhaling heeft hij goed begrepen, dus heb ik hem en zijn busje (15 euro per uur) maar eens besteld.
Na een overduidelijk gesjouw en gezweet zullen wij op de 10e de kelderspullen (hout, schetsen, schilderijen, ander oud werk) naar mijn atelier vervoeren.
U kent het nog wel.

ENG The coming two days, I'm maintaining a radio silence here. I am busy getting mess from my cellar to my house and the other way round. (Mess from my house to my cellar). This dragging concerns the arrival of Wim Rijnbende's Artibus. That will be parked in front my proverbial door tomorrow morning at 10 o'clock. After obvious loituring and sweating we will transport the cellarstuff (wood, sketches, paintings, other old work) to my studio. You must remember.

vrijdag, februari 6

Easy Activism III

action Wees activist!!
Joli(e) heeft weer een nieuwe Easy Activism actie voor u op touw gezet.
Doe mee!

De afgelopen weken heb ik me (en dit zal u verrassen) vooral geërgerd aan het plotselinge altruïsme van de Nederlander. Een meerderheid vindt nu dat veel uitgeprocedeerde asielzoekers moeten blijven. Jarenlang lieten ze zich lekker leiden door oh zo makkelijke onderbuikgevoelens. Het klonk in koor 'eigen volk eerst', 'Nederland is vol' en 'eigen verantwoordelijkheid' maar nu ineens lijkt iedereen 1 knuffel asielzoeker te hebbben. Het credo is geworden 'handen af van mijn illegale' en dat is typerend voor het gebrek aan inzichtelijk vermogen van dit volk dat weigert onderlinge verbanden te zien. Ze heeft immers zelf gekozen voor het CDA en de VVD. Dan heb je ook de consequenties te dragen van de persoonlijke verhalen, waarvan je je eerder had moeten realiseren dat die er waren.
Ik wilde hier op deze plek dan ook verder geen aandacht schenken aan de commotie, totdat ik een reportage aanschouwde waarbij twee ex-joegoslavische uitgeprocedeerden, man en vrouw, inmiddels getrouwd, aan bod kwamen. De vrouw had pas de nederlandse nationaliteit verworven - er zijn ook al twee kinderen - maar de man moet binnenkort uitgezet. Dan knapt er iets. Sinds wanneer kunnen de partners van Nederlanders de grens overgezet worden? Belachelijk - als je een volwaardig nederlands paspoort hebt, mag je echtgenoot blijven. Of is deze vrouw een derderangs burger?
Daarnaast zei Bieslog al op 4 februari: "Minister Verdonk heeft slechts 220 van de hier langdurig verblijvende asielzoekers tot ‘schrijnende gevallen’ verklaard. (De criteria die zij daarbij hanteert mogen we niet kennen). Het rechtstreekse gevolg van haar beleid is, dat zij nu 23.666 asielzoekers bedreigt met uitzetting, of opsluiting... Die zij daarmee tot ‘schrijnende gevallen’ maakt...

Maar ik weet een oplossing: Nederlanders die willen helpen: trouw een asielzoeker!
(Oproep aan een ieder)

action

Het aksie principe is eenvoudig: druk op de bijbehorende knop (= de ludieke visual die ik erbij geproduceerd heb) en uw mailprogramma opent automatisch een venster waarbij het subject alsmede de inhoud van de mail automatisch ingevuld zijn. Het enige wat u hoeft te doen is op de verzendknop te drukken (en nog een aantal geaddresseerden in te vullen). De tekst van het mailtje is: "als je een nederlands paspoort hebt, mag je in dit land in vrijheid leven genieten en je echtgenoot ook. Trouw daarom nu zelf een uitgeprocedeerde asielzoeker! Bovendien is het binnenkort Valentijnsdag. Als iedereen meewerkt, hebben we in no time 23.666 burgers aan een status geholpen. Ook kunt u dit bericht proberen zoveel mogelijk verder te verspreiden, want niemand wil toch een uitzetting op het geweten hebben... http://tinyurl.com/2r2nu"

Eigenlijk lijkt het me wel een goed idee als er geen énkele Nederlander meer met een andere Nederlander trouwt (want dat is dan mooi weer 2 verblijfsvergunningen erbij voor de asielzoekers...). En dan lijkt het me ook maar meteen een goed idee als alle reeds getrouwde Nederlanders snel gaan scheiden om zo weer plaats te kunnen maken voor een echtgenoot uit de risico gebieden.
Het huwelijk is tenslotte niet anders dan elke andere gerechtelijke verbintenis?

Dit is de 4e Easy Activism acsie.
Klik hier voor Easy Activism I axie en hierzo voor Easy Activism II.

ENG Scroll down for English posts.

donderdag, februari 5

The final curtain

Ik ben lekker stout

ik wil niet meer, ik wil niet meer!
Ik wil geen handjes geven!
Ik wil niet zeggen elke keer:
Jawel mevrouw, jawel meneer.....
nee, nooit meer in m'n leven!
Ik hou m'n handjes op m'n rug
en ik zeg lekker niks terug!

Ik wil geen vieze havermout,
ik wil geen tandjes poetsen!
'k wil lekker knoeien met het zout,
ik wil niet aardig zijn, maar stout
en van de leuning roetsen
en schipbreuk spelen in de teil
en ik wil spugen op het zeil!

En heel hard stampen in een plas
en dan m'n tong uitsteken
en morsen op m'n nieuwe jas
en ik wil overmorgen pas
weer met twee woorden spreken!
En ik wil alles wat niet mag,
de hele dag, de hele dag!

En ik wil op de kanapee
met hele vuile schoenen
en wil aldoor gillen: Nee!
En ik wil met de melkboer mee
en dan het paardje zoenen.
En dat is alles wat ik wil
en als ze kwaad zijn, zeg ik : Bil!

(Auteur: Annie M.G. Schmidt)


stamp AMSTERDAM
- De illustratrice en tekenares Fiep Westendorp is vandaag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Zij is vooral bekend van haar illustraties in de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt, zoals Jip en Janneke, Otje, het schaap Veronica en Pluk van de Petteflet.
Westendorp werkte na de oorlog als illustratrice voor onder andere Het Parool. In die krant verschenen in 1952 de eerste Jip en Janneke-verhalen met de 'silhouet-illustraties' van Fiep.
De tekenares bleef tot 1995 met Annie M.G. Schmidt samenwerken. De Kunsthal in Rotterdam organiseerde recentelijk nog een tentoonstelling over Westendorp.

ENG Scroll down for English posts.

We have a Winner: Kaas Gaaf!

tiktikHet is zover: het is nu 5 februari, 5 uur 's ochtends.
Alle vroegere spannende ontwikkelingen aangaande de 'Femke Fatale Kaasschaaf wedstrijd' zijn nog steeds te volgen via de comment-line onderaan het blog van 2 februari, dat een absoluut record heeft gevestigd in aantal comments. U allen heeft fijn veel getikt.
Lees dus zeker nog eens nauwkeurig de blog van 2 februari.

Waar ging het ook alweer om?
Doel was de verschillen te noemen die in het door mij gefabriceerde plaatje te zien waren met dit eerste plaatje als uitgangspunt.
Artgrrl was (zoals gewoonlijk) razendsnel met de bijna complete oplossing.

Doch Randy vond meer dan 5 verschillen:
(1) haardos weggehaald om hoofd heen
(2) haardos weegehaald tussen arm en hoofd
(3) haardos weggehaald die over blouse hing
(4) blouse is dichtgeknoopt
(5&6) 2 mouwen zijn verlengd
(7) stukje handrug erbij gefantaseerd
(8) collier om de hals
(9) www.joliesworld.com tekst erbij

Maar ach. Verschil 8 klopt niet. Er is geen sprake van een collier (of een lichter gezicht), wel van een door mij onhandige bewerkte hals(ema). Ik trachtte de suggestie te wekken van een hooggesloten blouse. Vandaar.
En... er was nog 1 verschil dat waarschijnlijk iedereen zag, maar dat door niemand genoemd werd...
Bovendien wilde ik aanvankelijk de woorden 'haardos' en 'handrug' niet goed rekenen.
Vandaar dat ik Artgrrl niet meteen direct tot winnares uit kon roepen.
De juiste oplossing spreekt namenlijk van heur haar en een stukje hand.
Voor zover mij bekend is 'heur haardos' een niet bestaande uitdrukking en een handrug is al een 'stukje' hand. Maar ach. Dat is muggen neuken en daar gelijk een olifant van maken en dat doen we hier niet...

demo De enige echte juiste oplossing was
(1) heur haar weggehaald
(2) bloesje is dichtgeknoopt
(3&4) 2 mouwen zijn verlengd
(5) stukje hand erbij gefantaseerd
Maar Randy dwong mij dit te herzien, want inderdaad: er is een opvallend 6e verschil: de www.joliesworld.com tekst. Dit is dusdanig opvallend dat Randy zo een streepje voor kreeg op Artgrrl.

Wat was dan toch het eeuwig ongenoemde verschil?
Mensen die slim dachten te zijn door Femkes oor te noemen of het hoofddoekje zelf. Helaas...
Die oplossingen zijn echt ál te voor de hand liggend. En alhoewel wetenschappelijk juist, zijn zij tóch níet de overtreffende trap in het bepalen van de winnaar (want ik bepaal dat hier, ja? It's my party!).
Neen. Het verbaasde mij dat niemand de duidelijk slecht overplakte linkerarm noemde (voor de kijker rechts). Op bewuste arm staan nog net de laatste letters uit de zin 'Ik noteer leegte op links' waarbij het woordje 'links' grappig genoeg 'rechts' staat... Bij de bewerking vergat ik haast deze letters over de verlengde mouw heen te leggen waardoor er zomaar een 7e verschil had kunnen ontstaan. Doch... erg netjes is het niet gebeurd. Via een ingewikkeld selecteer trucje en het uitbreiden van de selectie met 1 pixel en daarna 'copy-paste' toepassend, besloot ik de new layer niet 'normal' te maken maar 'soft light.' En dat is zichtbaar. En niet zo'n beetje ook!
Dat moet u toch gezien hebben?

Enfin.
Dat waren de officiele oplossingen.
demo Dan volgt er nu een spannend moment: het bekend maken van de winnaar!
Beste deelne(e)m(st)ers.
U heeft meegedaan aan de 'Femke Fatale Kaasschaaf' Wedstrijd.
En uw pogingen zijn niet onopgemerkt gebleven.
Ik wil hiermee bovendien bewijzen dat het virtuele en interactieve van een blog wel leuk en aardig is, maar als daar fysieke consequenties uit volgen, is het nog veel en veel leuker!

puhpuhpuh Derde prijs: Artgrrl/Hannah had al reeds een prijs gewonnen, namenlijk een animatie - en dat is best al een erg grote prijs (zie [Jolarti] list puntje nr. 19) maar daar komen nu als *bonus* 10 hele seconden bij! Het werkje wordt dus in totaal 45 seconden. Ik ben er al mee bezig!

puhpuh Tweede prijs: Randy heeft een ongebruikt zakje Cranberry thee gewonnen; authentiek in september door Joli(e) zelf op Terschelling gevonden... eh, gekocht... En dat eiland is zo'n beetje de enige plek waar je dat kunt krijgen (zie dit blog van 12 september)

puh De Eerste of Hoofdprijs: is voor Didot Cicero/Jeroen!
Hij heeft zijn best gedaan. Vooral zijn poging het jute-achtige kussentje te bewerken, wekt mijn bewondering. De foto, waarvan hier het origineel is te zien, is inderdaad van een te lage resolutie om goed te kunnen bewerken, maar hier is de toch aardige poging daartoe te zien. Dankzij hem heb ik nu weer een plaatje dat geschikt is voor mijn zwijmelkwijl.

Daarom wint hij een door Joli(e) zeer bibberig en onhandig bewerkte, stijlvol roestvrij stalen kaasschaaf!
(Op onderstaande foto te zien; tussen de twee klemmen, linksonder de gele graveer multi-tool)

v

kaasschaaf

Dus Jeroen: Geef me je postadres, en de handbewerkte en echt daadwerkelijk gesigneerde kaasschaaf komt zo snel mogelijk jouw kant op!
Geef 'em een mooi plekje op de schoorsteen in Eindhoven!

Alle winnaars: van harte gefeliciteerd!
Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

ENG Scroll down for English posts.