maandag, november 3

Budget Art

radio1Budgetten ondersteuning cultuur 10 procent omlaag
DEN HAAG (ANP) - Het budget voor instellingen die ondersteuning bieden aan kunst en cultuur, gaat met 10 procent omlaag. Het budget voor kunst en cultuur zelf gaat met 2,5 procent naar beneden. Dat heeft staatssecretaris voor cultuur Van der Laan maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Instellingen die bijvoorbeeld collecties aanleggen, debatten organiseren, opleidingen verzorgen, belangen behartigen, adviezen verstrekken en distributie verzorgen, krijgen straks nog maar 47 miljoen euro per jaar te besteden in plaats van de huidige 53 miljoen.
Wie van de bezuinigingen precies de klos worden, is nog niet bepaald. Van der Laan zei maandag in een toelichting dat bijvoorbeeld de muziekwereld wel erg veel kleine organisaties heeft die misschien meer kunnen samenwerken.
cashDe makers van kunst en cultuur gaan gezamenlijk van 276 naar 269 miljoen. Het budget van de kunstfondsen gaat daarnaast met 1,6 miljoen omlaag naar 75 miljoen euro. Er moet daarna, volgens de afgesproken bezuinigingen van 19 miljoen euro per jaar op kunst en cultuur, nog een kleine 5 miljoen worden opgebracht. Dat bedrag zal worden bespaard op andere uitgaven.
Van der Laan wil de druk van de ketel halen bij de overbelaste monumentenzorg. De overheid gaat daarom één jaar lang uiterst spaarzaam monumenten aanwijzen.
Er wordt echter niet alleen geschaafd: er komt extra geld voor de informatie- en communicatietechnologie (ICT) in de sector, oplopend tot 9 miljoen in 2007. Voor cultuureducatie en ook bibliotheekvernieuwing komen er eveneens extra budgetten: respectievelijk oplopend tot 22 miljoen en 20 miljoen per jaar in 2007.

Ik hoorde op Radio 1 ook nog dat Van Der Laan af wil van het multiculti idee dat kunst kan meehelpen aan integratie (dat denk ik ook, hoewel een creatief denker als een kunstenaar altijd welkom zou moeten zijn bij sociale projecten voor wijkverbetering en ander sociaal welzijnswerk want kunst is innovatief). Zij vindt ook nog dat de vragen 'is kunst nuttig' en 'waarom kost het zo veel' niet legitiem zijn omdat het voor haar vast staat dat kunst en cultuur in de samenleving aanwezig moeten zijn. Daar voel ik vanzelfsprekend sympathie voor en de investeringen in educatie juich ik toe i.v.m. het lange-termijn-denken. Maar misschien is er naast het bezuinigen op de instellingen ook een door de overheid gestuurde reorganisatie en fusie-druk nodig.

NAIROBI - Nu pas een vervolg op mijn eerdere blogbericht: De Afrikaanse anglicanen wijzen de bisschopswijding van de praktiserend homoseksueel Gene Robinson vierkant af. Bisschoppen uit Oeganda, Nigeria en Kenia zeggen dat ze nu alle banden met de Anglicaanse Kerk in de VS verbreken.
Robinson, die met een man samenleeft, is gisteren in de VS beëdigd. Zijn wijding druist in tegen de anglicaanse leer, die 'actieve' homoseksualiteit afkeurt. Het heeft iets van machtspolitiek.
In de VS dreigt een kerkscheuring te ontstaan,omdat conservatieve anglicanen Robinson afwijzen. Aartsbisschop van Canterbury Rowan Williams, het hoofd van de Anglicaanse Kerk, zei de verdeeldheid binnen de kerk "diep te betreuren." Het heeft iets van machtspolitiek.