woensdag, november 5

The DarkSide of the Sun

In april 2004 maakt hij zijn lang verwachte ruimtereis: astronaut André Kuipers. Een reis die mede mogelijk gemaakt wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultruur en Wetenschappen. Tijdens zijn verblijf in het International Space Station zal Kuipers daarom een groot aantal wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Vlak voor hij weer naar Rusland vertrekt was Kuipers dinsdag 4 november samen met minister Maria van der Hoeven te gast in B&W om te vertellen wat hij in de ruimte gaat doen en wat Nederland daar aan heeft. Er is besloten het project de naam 'Delta' te geven. Dat lijkt mij een ongelukkig gekozen naam... Het is in Rotterdam namenlijk een gevleugelde term, vooral als men zegt "ik ben rijp voor het Delta..."
sun LONDEN- Astronomen hebben de grootste uitbarsting van de zon aller tijden waargenomen. De explosie was te groot om nog te kunnen meten. De zonnestorm, die al anderhalve week gaande is, breekt daarmee alle records.
Een zonnestorm stoort soms satellieten en zorgt voor het noorderlicht. De afgelopen week raakten twee Japanse satellieten beschadigd. Stroombedrijven in Zweden en de VS verminderden hun productie uit voorzorg.
In 1989 zorgde een zonnestorm voor een grote stroomstoring in Canada. Zes miljoen Canadezen kwamen toen zonder stroom te zitten.
Onze technieken zijn geweldig gevorderd de afgelopen 200 jaar. Wat zouden we doen als we in staat zijn waar te nemen dat de zon aan het doven is? Zouden we tunnels boren naar het binnenste der aarde, naarstig op zoek naar warmte? Waarschijnlijk zouden we het monetaire systeem afschaffen in deze race tegen de klok en hen die gaan graven gratis voorzien van eten en materiaal. Zij zouden een extra hoog aanzien hebben. Mijn fantasie slaat op hol.
PS:
Het grootste binnenlandse nieuws van maandag: De FNV-leden hebben zich in meerderheid uitgesproken vóór het onderhandelingsresultaat met het kabinet. Dat maakte voorzitter Lodewijk de Waal maandagmiddag bekend. In totaal stemde 56,43 procent van de leden voor een akkoord met het kabinet. Tegen stemde 41,67 procent.
Ik blijf dit soort dingen posten; het is geeft een aardig overzicht van 2003... misschien laat ik de leden van de [Jolarti]List wel stemmen op "het belangrijkste blog van JoliesWorld 2003."