zondag, november 16

Majority Media

ESF NLIk ben net 22 minuten thuis, terug van Parijs en een mijlpaal in mijn leven, om slechts een heeeeel klein berichtje op internet over ons te vinden, daar waar ZEKER 100.000 mensen aanwezig waren en waarbij 200 mensen gearresteerd zijn:
"PARIJS - Het tweede Europees Sociaal Forum, een vierdaagse bijeenkomst van internationale, radicaal-linkse groepen, is geeindigd met een mars door Parijs. Daaraan deden zeker 50.000 mensen mee.."
Wat een leugen... Bovendien deed de PVDA ook mee (radicaal?).
Er vlogen zaterdag helikopters boven ons hoofd en 1 man vertelde dat dat een goed teken was omdat de wentelwieken pas uit de kast worden getrokken bij 100.000 deelnemers of meer.
Op het ESF waren vorig jaar in Florence 60.000 deelnemers waarvan twee touring cars met Nederlanders; in 2003 zijn er 80.000 deelnemers en zeven nederlandse bussen. De beweging wordt ook steeds jonger en is groeiende. (Ziehier Joli(e)s verslag-in-wording met foto's. Ik hoop de tekst aan het eind van deze week af te hebben).

ENG I have been home exactly 22 minutes, back from Paris and a historical moment in my life, to find only one tiny eenie weenie message on the Dutch national Text Service concerning us at the ESF, where FOR CERTAIN 100,000 people were present and where 200 people were arrested:
(quote)" PARIS - the second European social forum, a four days' meeting of international, radical-leftwinged groups, has finished with a demonstration in Paris. Approximately 50,000 people participated.."
What a lie... moreover also the PVDA participated (radical? They are social-liberals now, not social-democrats). Saturday helicopters flew above our head and 1 man told that that was a good sign because these are only 'drawn' from the proverbial cupboard at 100,000 protestors or more.
At the ESF last year in Florence there were 60.000 people and two Dutch busses; in 2003 there're 80.000 people and seven Dutch busses. The movement is getting younger (average age) and is growing. (Photo's and textual account-in-progress can be viewed here. I hope to have all the text finished by the end of this week).

NL Voor de Nederlandstaligen: er stond een belachelijk bericht op de website van de Volkskrant dat absoluut geen recht deed aan het soort mensen dat de ESF bezocht. En de conclusies die de correspondent benoemt werden beslist niet zo getrokken als hij het schetst (ik was nl. op dezelfde plenaire sessie aanwezig als hij) er was nl. nooit unanimiteit.
"...Politiek flirt met andersmondialisten
Van onze correspondent Fokke Obbema
PARIJS - Alle bezetters moeten de wereld uit: de VS en hun internationale coalitie uit Irak, de Russen uit Tsjetsjenië en Israël uit de bezette gebieden. Ook moet Europa afstand nemen van de nieuwe Europese Grondwet, waarin ten onrechte van 'het primaat van de markt' wordt uitgegaan en waarin sociale rechten worden gemarginaliseerd.
Zo'n drieduizend vertegenwoordigers van vakbonden en maatschappelijke organisaties trokken die conclusies zondag, na afloop van drie dagen Europees Sociaal Forum in Parijs. De bijeenkomst van 'andersmondialisten' beleefde zaterdag zijn slotdag met een betoging waaraan tienduizenden mensen deelnamen.
De conclusies van het ESF hadden van tevoren kunnen worden geschreven - de organisatoren lieten van meet af aan blijken dat de bijeenkomst met een 'anti-Giscard'-verklaring zou moeten worden afgesloten. Ook de weerzin tegen de oorlog komt bepaald niet als een verrassing.
Maar het draaide de afgelopen dagen niet om de resultaten, maar om de ontmoeting met andere ideeën en culturen, meenden de vele, veelal jonge deelnemers aan het ESF. Zij vinden dat hun bonte beweging geen politieke kleur moeten bekennen. Het is die ongrijpbaarheid, die in de afgelopen dagen wederom als een magneet bleek te werken op linkse én rechtse politici.
In Frankrijk toonde alleen extreem-rechts zich afkerig van de beweging, die volgens woordvoerder Marine le Pen, de dochter van de partijleider, wel 'de echte vragen' stelt, maar met de verkeerde antwoorden komt. Die komen volgens haar neer op 'het recyclen van oude, utopische ideeën uit de negentiende eeuw'.
Die directe confrontatie met de jeugdige beweging werd nadrukkelijk vermeden door de gevestigde orde. Zowel president Chirac als Alain Juppé, de voorzitter van de rechtse UMP, noemde zichzelf 'andersmondialist'. Chirac lanceerde nog eens zijn plan om een internationale belasting op te leggen aan de rijke landen, waardoor ook arme landen baat hebben bij de mondialisering.
Ook de sociaal-democraten van de Parti Socialiste (PS) deden hun uiterste best niet de gevoelens van de andersmondialisten te kwetsen - zij namen op bescheiden schaal deel aan de debatten en zochten daarin de inhoudelijke confrontatie niet. Dat was mede een kwestie van lijfsbehoud, want bij eerdere gelegenheden gedroegen extreem-linkse deelnemers aan het Forum zich agressief tegenover sociaal-democraten en verbouwden zij de PS-stand. In de demonstratie van zaterdag kwam het tot kleine ongeregeldheden tussen PS-vertegenwoordigers en anarchisten.
Veel inniger bleken de banden tussen de communistische PCF en de andersmondialisten. Behalve in het door de PS bestuurde Parijs vond het ESF plaats in drie voorsteden, die alle door de PCF worden bestuurd en die met flinke subsidies over de brug kwamen. Landelijk mogen de Franse communisten op hun retour zijn, de partij telt nog altijd duizenden militanten. Die manifesteerden zich tijdens de ESF-debatten met hun anti-kapitalistische betogen.."