zaterdag, november 8

Moonmoonmoon

sun Ik ga het niet meemaken want ik verblijf hier 't gehele weekend in Nijmegen.
Maar vannacht vindt een totale verduistering van de maan plaats die bij helder weer in heel Europa zichtbaar is. Een gewone verrekijker of het blote oog volstaat om de verduistering goed te volgen.
Daar waar het opklaart (zie TT-pagina 703) is het verschijnsel tussen circa even na middernacht en half drie waar te nemen.
Anders dan bij zonsverduisteringen heeft een maansverduistering geen invloed op het weer. Vorige bijgelovige generaties dachten daar anders over.
Zons- en maansverduisteringen werden afhankelijk van het jaargetijde waarin ze voorkwamen,gezien als voorbodes van goede of slechte oogsten. De duur van een verduistering zou verband houden met de duur van een regenperiode.
Omdat een maansverduistering hoogstens drieƫneenhalf uur duurt, kan de invloed zich niet langer doen gelden dan drieƫneenhalve maand, zo dacht men. Met name in China hechtte men veel waarde aan voorspellingen van verduisteringen en gevolgen. Nu weten we dat een verduistering van zon of maan op lange termijn geen invloed heeft op het weer.
ENG English version will be posted later this week...
Or SCROLL down for earlier messages in English.
geuzennaam Hoorah for conceptual art!: These manuals offer a step by step guide to appropriating Geuzen tactics.
All of these elements can be re-configured and combined to create multi-faceted situations, events and happenings.
Note: Geuzennaam: a Dutch term for a negative or derogatory name appropriated and reclaimed as a positive label of empowerment.